Çikolatalı Pasta


Size i-na- nıl-maz bir pasta tarifim var ...
Hayatımda yaptığım tek güzel pasta :) Tüm başarısız denemelerime rağmen pes etmedim ve her özel günümüzde yapmaya devam ettim. Ve bu sefer ki efsane oldu. Sanırım yaparken içine bolca sevgimi kattığım için. Çünkü benim için çok ama çok özel biri için yaptım.Hayatımın her anında yanımda olan, yediğimizi içtiğimizi giydiğimizi her şeyimizi paylaştığım biricik ablam,ikizim için... 
Bu ay benim için çok zorluydu.Çok zor günler geçirdim.Ve beni mutlu etmek için elinden geleni yapmaya çalıştı. Ben de ona bu özel gününde ufacık bir şey yapmak istedim.

Kendisi dışarıdan hazır alınan yaş pastaları pek sevmez de yemez de.Her ne kadar süsleme konusunda başarılı olamasam da kendimi geliştireceğimi umut ediyorum.Ve bu pastayı da sizlerle paylaşmadan olmaz.Ki eminim siz benden daha iyi sonuçlar elde edeceksinizdir.


Pastada her şeyi kendimiz yapıyoruz. Bu pandispanya tarifini bir yere not edin.Sevgili Mutfak Sırları 'nın tarifi. Sürekli aklımdaydı bu tarifi denemek .Kısmet bu güneymiş.Kendisi videolu anlatmış.İzlemek istersiniz diye linkini bırakıyorum.

Kakaolu Pandispanya İçin;



6 adet orta boy yumurta 
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 çimdik tuz
3 yemek kaşığı kakao


Öncelikle iyi bir pandispanya için yapmamız gerekenler hakkında konuşalım.İlk olarak her oda sıcaklığında olmalı.Özellikle yumurtalar. Daha sonra toz malzemeleri elemeyi unutmayın.Bu harcın içinde topaklanmalarını önler.Ve unlu karışımı harca eklerken mikser değil de spatula yardımıyla alttan üste doğru karıştırarak ekleyin.
Ve fırınınızı önceden pişireceğiniz ısıya gelene kadar ısıtın.

Şimdi işe yumurtaları beyaz ve sarıları olmak üzere iki kapta ayırıyoruz.
Yumurta beyazlarını birazcık şeker ve bir çimdik tuz ile çırpıyoruz.Köpük köpük olana kadar...Kabı ters çevirdiğinizde düşmeyecek şekilde...Başka nasıl anlatayım bilemiyorum :)

Yumurta sarılarını da kalan şeker ve vanilya ile beyazlaşıncaya kadar çırpıyoruz.Bu adım önemli .Ne kadar iyi çırparsanız o kadar kabarık pandispanya elde edersiniz.
Toz malzemeleri ayrı bir kap içinde eleyerek birleştirin.
 Ve geriye bu üç ayrı harcı karıştırmak kalıyor.
Yumurta beyazları ile elde ettiğiniz köpüğü yumurta sarılarının olduğu karışıma 3-4 seferde alttan üste doğru karıştırarak ekleyin.Daha sonra toz malzemeleri de aynı şekilde 3-4 seferle yine alttan üste doğru , içindeki hava kaçmayacak şekilde iyice karıştırın.Aman dikkat edin kabın içerisinde topaklanmış un kalmasın.İyice karıştığından emin olun.

Ben 20 cm 'lik kelepçeli kalıp kullandım. İki kat yapmak istiyorsanız daha geniş bir kalıp da kullanabilirsiniz.
Harcı kalıbınıza dökün , şöyle bir iki kere sallayın ki eşit dağılsın ki eşit kabarsın .
Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırına verin ve 40-45 dakika pişirin. Ve en önemli noktalardan biri fırını KESİNLİKLE ilk 40 dakika açmayın.Yani fırını hiç açmayın :) 40 dakika sonunda baktınız iyice kabardı, üstü güzelce pişti.Fırını kapattın ve kapağı açık bir şekilde 15 dakika içinde bekletin.Bu sönmesini önleyecektir.
15 dakikanın sonunda tezgahın üstüne alın ve üstüne bir bez örtüp soğumaya bırakın.


Bu sırada kremayı yapmaya başlayabilirsiniz.
Ben çok severek aldığım Cafe Fernando 'nun kitabında bulunan temel pastacı kremasını kullandım. Siz isterseniz kendi tarifinizi ya da önceki paylaşımlarımda bulunan tariflerden birini yapabilirsiniz.
(Örneğin; Köstebek Pasta)

Çikolataya en çok yakışan meyvenin çilek olduğunu düşündüğüm için ben pastamı çilekli yaptım.Siz isterseniz muzlu, kivili ,ahududulu, vişneli ya da herhangi istediğiniz başka bir meyve ile yapabilirsiniz.


Geriye kalan ise sizin hayal gücünüz.
Pastayı kaç katlı yapacağınız ,içine neler koyacağınız , nasıl süsleyeceğiniz...

Umarım beğenmişsinizdir ve size ilham verebilmişimdir.
Fotoğraflar bana aittir.
Lütfen yorum yapmayı unutmayın.
Daha güzel günlerde daha güzel tariflerle buluşmak üzere,
Sevgiyle kalın...














Yorumlar