Trileçe


Okul temposuna başlamadan mutfağa girmek isteyenlere gelsin bu tarif ... Gerçi bizim okul başlayalı 2 hafta oldu ama neyse :)  Umarım siz de benim gibi şanssızlar tayfasından değilsinizdir. :)
Bu zamana kadar trileçeye karşı çok olumlu duygular beslediğimi söyleyemeyeceğim. Çünkü oldum olası ıslanmış, yumuşamış, vıcık vıcık kekleri pek sevmem. Ama düşüncelerimi yengemin yaptığı trileçe tarifiyle kırdım :) Tek kelimeyle MÜKEMMELDİ. "Ayy yok ben pek sevmem bir çatal alayım " diye başlayan cümlelerim " Bir dilim daha yesem sorun olur mu acaba?" ile devam etti :) Ve bende en sonunda denemeye kadar verdim.

Çoğu tarifte gördüğüm kadarıyla kekler fazlasıyla ıslak yapılıyor. Tabak sütlü şerbet içinde kekten ibaret görüntüler var .Ben tabi ki öyle yapmadım. :)
 Dayanamayıp tüm şerbeti dökmedim :) Yaklaşık bir su bardağı falan arttı yine. O yüzden kekim dışarıda satılan trileçeler gibi vıcık vıcık olmadı ve bundan gayet mutluyum. Keki ağzıma attığımda yine yumuşacık yine tadı çok güzel ve yine kıvamı nemli.


Şerbeti de öyle  şak diye dökmedim :) Yedire yedire döktüm. Üzerinde  birikecek kadar dökün sonra bırakın kek onu emsin, daha sonra tekrar dökün.Acele edip kökü şerbete boğmanın bir anlamı yok bence. Yavaş yavaş dökerseniz kekiniz şerbeti homojen ve daha iyi emecektir.


Bu tarifte beni zorlayan bir konu ise tabi ki karamel. Nedendir bilemiyorum yapamadığım iki şey var biri cheesecake diğeri ise karamel.




 Bir tarif için karamel yapıyorsam hep ilk yaptığım çöp oluyor. O şeker nasıl oluyor bilmiyorum ama hep yanıyor.Bu sefer başka bir karamel tarifi denedim, neymiş içine su katılıyormuş  . Herhalde bi yarım saat beklemişimdir karamelize olması için ama mümkün değil sonra sinirlenip tekrar yaptım.

Lütfen bu konuda yanlış yaptığım bir şeyler varsa bana yazın. Çok mutlu olurum.


Keki için;

5 adet yumurta
10 yemek kaşığı şeker

1 su bardağı sıvı yağ

10 yemek kaşığı un

5 yemek kaşığı irmik
1 paket vanilya
1 paket kabarma tozu

Tabi ki ilk yapmamız gereken yumurta ve şekeri bir güzel çırpmak. Bunu diğer tariflerimde yeterince vurguladığımı düşünüyorum.
Daha sonra sıvı yağı ekleyip şöyle bir çırpın :)
Ve tabi ki en son kuru malzemeler ....
Hepsini ekleyin ve kek harcınız homojen bir kıvam alana kadar çırpın.
Kullanacağınız kaba dökün ve önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirin.En az 40 dakika tutmakta fayda var .
Piştiğinden emin olmak için ise ne yapıyoruz? Tabi ki kürdan testi :) Kürdan kuru çıkıyorsa bilin ki kekiniz olmuştur.


Şerbeti için;
5 su bardağı soğuk süt
5 yemek kaşığı toz şeker
200 ml. krema


(Kek ve şerbet tarifi Arda Türkmen'den )
Şerbeti ne kadar çabuk yapıp soğuta bilirsek o kadar iyi. Neden mi ? Çünkü kural şu ;  "sıcak kek soğuk şerbet "
Şerbeti yapmak oldukça basit.Tüm malzemeleri bir tencereye alın ve kaynatın.
 Buzdolabında soğumaya bırakın.





Krem şanti katı için;
1 paket krem şanti 
1 su bardağı süt

Asıl trileçe tarifinde krem şanti katı var mı bilmiyorum ama ben üstündeki süslemeyi yapabilmek için bu katı ekledim. Gerçi süsleme konusunda da pek başarılı olduğum söylenemez ama ilk deneme acemiliğine veriyorum. Çünkü mutfakta bazen istediğimiz sonuçları alamıyoruz . Ama tadı o kadar güzel oldu ki sizinle paylaşmadan geçemeyeceğim.
Yapmanız gereken bir kaba bir paket krem şantiyi koyup süt ile çırpmak .En iyi kıvamı elde ettiğinize emin olmak istiyorsanız burada da kural şu ; kabı ters çevireceksiniz ve krema oradan hiç akmayacak.

Karamel sos için;

6-7 yemek kaşığı şeker
1 paket krema (200 ml)

Yukarıda uzunnn uzunn karamel maceralarımı anlattım ama kısaca yapmanız gerekenleri bir daha yazayım dedim.
Küçük bir tavaya şekeri koyun ve yüksek ateşte eritmeye başlayın. Şekerin en dış halkası erimeye başladığında orta ateşe geçin.Eğer yüksek ateşte devam ederseniz büyük ihtimalle şekeriniz yanacaktır.Aman dikkat !

Tüm şekeri dikkatlice erittikten sonra kremayı ekleyin . Şeker hemen donacaktır. Telaşlanmayın. Kısık ateşte şekeri eritmeye devam edin.Hepsi eridiğinde karameliniz hazır...


Geriye hepsini birleştirmek kalıyor. Süsleme konusunda benden daha başarılı olacağınıza eminim.Ama diyelim ki mutfakta işler yolunda gitmedi hiç üzülmeyin. Bu sizin eseriniz.Tadıyla zaten herkesi etkileyeceksiniz.

Umarım beğenmişsinizdir..
Fotoğraflar bana aittir.
Lütfen yorum yapmayı ve istek tarif belirtmeyi unutmayın.
Daha güzel günlerde daha güzel tariflerle buluşmak üzere,
Sevgiyle kalın...






Yorumlar