Kruvasan Poğaça




Bugünkü tarifimizde mayalı bir hamur olan kruvasan poğaça...
Her katmanına tek tek tereyağı sürülmüş...
Dışı çıtır içi puf puf...
Dikkat edin de sıcakken üç beş tane yemeyin :)

Mayalı hamur yaparken hepimizin endişesi hamurun istediğimiz gibi kabarmaması. Bunu engellemek için en önemli kural kullanacağınız ürünlerin kesinlikle taze olması. Özellikle maya.Eğer bir gün poğaça yapacaksanız mayanızı hemen o anda alıp tüketmenizi tavsiye ederim.



İkinci kural ise , poğaçalarınızı fırına atarken lütfen iki üç tepsiyi bir anda fırına atmayın.
Bu hepsinin eşit ve güzel bir şekilde pişmesini engelleyecektir.
Alttaki tepsiyi üste koyayım derken fırının ısısını bozacak ve güzelce kabarıp , puf puf olmasını engelleyeceksiniz.Bunun olmasını istemeyiz.


-Malzemeler-

yarım su bardağı zeytinyağı
yarım paket yaş maya
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
2 yumurta akı ( sarılar üzeri için)
bir tatlı kaşığı tuz
bir tatlı kaşığı şeker
aldığı kadar un (ele yapışmayan kıvam)

-Arasına sürmek için -
oda sıcaklığında tereyağı

-İç malzeme-
rendelenmiş kaşar peynir 
(dilerseniz siz patatesli veya kıymalı da yapabilirsiniz.İç malzeme tamamen sizin tercihinize bağlı)

Mayayı bir bardak ılık suya koyuyoruz ve şekeri ekleyip karıştırıyoruz. Eriyene kadar bekleyin.
Bir başka kapta ılık sütü,zeytinyağını ,tuzu ,yumurta aklarını koyun ve üzerine maya karışımını ekleyip güzelce karıştırın.
Daha sonra unu da kıvam alıncaya kadar yavaş yavaş ekleyin.
Yarım saat mayalanmaya bırakın.

Hamur mayalandıktan sonra bir avuç (elma büyüklüğünde) hamur alıp, merdane ile açıyoruz.Bu şekilde ayrı ayrı 3 tane hamur açıp aralarına tereyağı sürüyoruz .Üst üstte koyulmuş 3 hamuru da biraz daha açarak büyük hale getiriyoruz.Daire şekline getirdiğimiz hamuru istediğiniz kaçar parçalara bölün.(Ben 8 parçaya böldüm ).Kruvasan şekline getirmek için üçgen şeklindeki hamurun geniş kısmına rendelenmiş kaşar peynirden koyuyoruz.Yanlarını biraz kapatarak yuvarlıyoruz.

Tüm hamurdan kruvasan poğaçalar elde ettikten sonra dizdiğimiz tepside de 15 dakika mayalandırıyoruz. Üzerine de hafif çırptığımız yumurta sarılarını sürüp 180 derecede üzeri güzelce kızarana kadar fırına veriyoruz.


Umarım beğenmişsinizdir.
Fotoğraflar bana aittir.
Daha güzel günlerde daha güzel tariflerle buluşmak üzere,
Sevgiyle kalın...









Yorumlar